Megosztás
2020.11.12. |

Ma van a szociális munka napja, idén azonban semmi okuk a szociális területen dolgozóknak az ünneplésre: Orbán Viktor kormánya teljesen cserben hagyta őket. A Párbeszéd azonnali béremelést követel, és újra benyújtja az ezzel kapcsolatos költségvetési módosító javaslatát.

 

A házi segítségnyújtás, mint az idősek, a fogyatékossággal élő emberek, a nélkülöző családok gondozása; továbbá a kirekesztett csoportok védelme, mint a szerhasználatnak, a szexuális kizsákmányolásnak kitett ifjúság és a hajléktalan emberek ellátása hatalmas erőfeszítéseket követel a szociális ágazat dolgozóitól, a KSH adataiból azonban kiderül, hogy Magyarországon ez a leginkább alulfizetett szféra bruttó 186 ezer forintos átlagbérrel. Egy világjárvány idején még nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük, a kormány viszont teljesen megfeledkezett róluk. Hiába követelte hónapokon keresztül az ellenzék és hirdetett éhségsztrájkot a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a szociális dolgozók a bruttó 500 ezer forintos juttatásból is kimaradtak.

 

Eközben a közalkalmazotti illetményalap 2008 óta be van fagyasztva, az elmúlt 12 évben vásárlóértékének harmadát elveszítette. A dolgozók nagy hányada a garantált bérminimumot kapja csak, vagy annál is kevesebbet keres, átlagosan 665 forintos órabérért dolgoznak. Az egymásra torlódó fizetési kategóriák durva igazságtalanságot jelentenek, valamint jól mutatják a tudás és tapasztalat elismerésének és a szektorban dolgozók megbecsülésének hiányát. Az alapilletmény megemelése 38 650 forintról 60 000 forintra és évenkénti indexálása a szükséges minimumfeltétele annak, hogy a szakemberek végre méltányos és kiszámítható bérezésben részesüljenek, ezért a Párbeszéd újra benyújtja az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatát. Itt az ideje, hogy megbecsülést és méltó béreket kapjanak a hétköznapi hősök, akik a járvány idején is elkötelezetten segítik a rászorulókat.

 

 

Budapest, 2020. november 12.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: MTI / Komka Péter)