Megosztás
2021.1.27. |

 

Az Orbán-kormány tavaly 6530 milliárd forint hitelt vett fel, ám ebből a válság kárvallottjainak szinte semmi sem jutott, beleértve a vendéglátásban, turizmusban dolgozó vállalkozókat és alkalmazottakat. A Párbeszéd felszólítja a kormányfőt, hogy válságkezelés címén ne a barátainak utaltasson milliárdokat, hanem támogassa a válság által valóban sújtottakat.

 

A válság által sújtott ágazatok vállalkozásai sorra mennek tönkre, a munkájukat vesztett emberek közül sokan nem tudnak élelmiszert venni, fizetni a rezsijüket. A csőd szélén álló vállalkozók kétségbeesésükben a jogszabályi tiltás ellenére is kinyitnának, de az Orbán-kormányt semmi nem hatja meg, továbbra sem nyújtanak számukra érdemi segítséget. A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy legalább a már megítélt bértámogatásokat utaltassa át haladéktalanul a vendéglátó vállalkozóknak, számos vállalkozó ugyanis még a novemberi bértámogatást sem kapta meg. A Párbeszéd követeli azt is, hogy nyissa meg a kormány újra a pályázati lehetőséget, tegye az adminisztrációt könnyebbé, és emelje meg a bértámogatás arányát a nemzetközi összevetésben is elképesztően alacsony 50 százalékról legalább 90 százalékra. Az állam a bértámogatást ne utólag és különösen ne késve fizesse ki a vállalkozóknak, hanem előre! A jelenlegi válság idején különösen igaz, hogy kétszer ad, aki gyorsan ad. Az Orbán-kormány viszont azt a kevés támogatást is csak soká, késve utalja el. Ennek következménye a számtalan tönkrement vállalkozás, amelyeken már egy tisztességes bértámogatási rendszer sem segítene, ezért nagyon sok az állás és jövedelem nélkül maradt ember. A jelenlegi helyzetben az emberekkel csak egy kicsit is együtt érző és törődő kormány nem halogatná tovább a válságkezelő alapjövedelem bevezetését.

 

A Párbeszéd által javasolt havi 100 ezer forintos válságkezelő alapjövedelem tavaly májustól év végéig a párt számításai szerint mintegy 1200 milliárd forintba került volna. Az ENSZ Magyarországnak havi 334,48 dolláros (jelenlegi árfolyamon kb. 98 800 forint) alapjövedelmet javasolt. Az ENSZ nagyságrendileg annyi költségvetési kiadást számolt ki, mint a Párbeszéd, májustól decemberig 4400 millió dollárt (kb. 1300 milliárd forintot). Ezzel áll szemben, hogy tavaly az Orbán-kormány 6530 milliárd forint hitelt vett fel, a válságkezelő alapjövedelemhez szükséges összeg több mint ötszörösét. A Párbeszéd követeli a kormánytól, hogy azonnal vezesse be a válságkezelő alapjövedelmet!

 

 

Budapest, 2021. január 27.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: MTI / Balázs Attila)