Megosztás
2020.9.3. |

A milliárdos vállalkozó, Szíjj László augusztus végén vált igazán ismertté, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzletember Lady Mrd nevű luxusjachtján „adriázott”. Ez az eset is rávilágít a kormányzati kapcsolatokkal rendelkező vállalkozó korrupciógyanús üzleteire, ami miatt a Párbeszéd az OLAF-hoz fordult.

 

Nem ez az első esete a Szijjártó és Szíjj családok összefonódásának. A külgazdasági és külügyminiszter húga, a már autó- és motorsporttal is foglalkozó Szijjártó Sarolta éppen akkor tevékenykedett a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagyköveteként, amikor Szíjj László kongói és zambiai út- és hídépítési projekteket nyert meg a magyar külügyi tárca támogatásával, de a pályázatok, üzletek lebonyolításában ugyanígy része volt Bártfai-Mager Andrea miniszter asszony ma már körözött exférjének is.

 

Míg 2010 előtt ismeretlenség övezte Szíjj László személyét, addig a második Orbán-kormány megalakulását követve robbanásszerű növekedést produkáltak cégei, olyannyira, hogy mára az egyik leggazdagabb magyar lett, az állami és önkormányzati közbeszerzéseknek köszönhetően.

 

A Fidesz oligarchái által elnyert közbeszerzések rendre túlárazottak, azonban az is szembetűnő, hogy a győztes vállalatok vezetői osztalék formájában maguknak teszik zsebre a beruházásokból befolyt összegeket. Szíjj László csak 2017-ben 606.5 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, melynek 44.1%-a, azaz közel 268 milliárd forint európai uniós forrásból származott. Legnagyobb cége, a Duna Aszfalt Kft. 2017 óta 1052 milliárd forintban nyert közbeszerzéseket, ezeknek 43.5%-a uniós forrás, azaz mintegy 458 milliárd forint.

 

Szíjj László politikai kapcsolatai által elnyert közbeszerzései nem csak a magyar államot, de az Európai Uniót is megkárosítják – mivel a Fidesz-báb, Polt Péter semmit nem tesz ez ellen, ezért a Párbeszéd az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult, hogy vizsgálja ki Szíjj László korrupciógyanús ügyleteit.

 

 

Budapest, 2020. szeptember 3.

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: Marjai János/24.hu)