Megosztás
2020.10.31. |

A koronavírus-járvány második hulláma elérte a hazai munkaerőpiacot: aggasztó hírek érkeznek a hazai foglalkoztatás helyzetéről. Az Orbán-kormány ma még érdemben tehetne a hazai gazdaság teljesítményének és a munkahelyek megőrzésének érdekében, ehhez azonban le kell gyűrnie ösztönszerű idegenkedését attól, hogy segítsen bajba jutott honfitársain.

 

2020 szeptemberében az előző hónaphoz képest a munkanélküliek száma 37 ezer fővel, 2019. szeptemberhez képest 57 ezer fővel nőtt a KSH legfrissebb adatai szerint.

 

Az alkalmazásban állók száma – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozók – idén augusztusban közel száztízezer fővel kevesebb volt, mint egy évvel korábban.

 

Az Orbán-kormány maga felé hajló kezű válságkezelése óriási károkat okozott a hazai gazdaságnak és a magyar dolgozóknak. Például 17,7 milliárd forintot kapott Mészáros szállodalánca, a miniszterelnök jó barátjának cége mégis kirúgott 850 embert. Ugyanakkor nem, vagy csak alig kaptak állami segítséget a munkájukat elvesztő dolgozók, a jövedelem nélkül maradt önfoglalkoztatók, a csőd szélére került mikro- és kisvállalkozások. Ma még a mindig nagyon optimista Matolcsy vezette jegybankban is a munkanélküliség növekedésére számítanak.

 

A kormánynak meg kellene értenie: a munkahelyek megőrzéséhez elengedhetetlen az emberek jövedelembiztonsága, hiszen így biztosítható a szükséges kereslet a gazdaságban. Azonnal be kell vezetni a válságkezelő alapjövedelmet!

 

 

Budapest, 2020. október 31.

Párbeszéd Sajtó

 

(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)