Megosztás
2021.3.19. |

 

Az Orbán-kormány nem valódi intézkedésekkel és költségátcsoportosítással kezeli a járvány legsúlyosabb időszakát, hanem hazug kommunikációval. A Párbeszéd azonnali anyagi megbecsülést, egyszeri bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést követel a frontvonalban teljesítő, emberek életéért küzdő egészségügyi, szociális és mentődolgozóknak. Ezért a mai napon költségvetési módosító javaslatot nyújtottunk be az Országgyűlésnek. A javaslatban szerepel, hogy az összeget többek között a Semjén Zsolt vadászkiállítására, a MotoGP-versenyre és a környezetromboló paksi beruházásra szánt százmilliárdokból csoportosítsa át a kormány.

 

Orbán Viktor ne a derűt állítsa helyre, hanem az egészségügyi ellátórendszert állítsa azonnal talpra. Hiába állítja a kormány, hogy nincs kapacitáshiány, az egészségügyi ellátás mára elérte a teljesítőképessége határait. A kormányzatnak bizonyára fogalma sincs arról, hogy a kapacitáshoz hozzátartozik a gépeket kezelő és leginkább a betegeket ellátó egészségügyi személyzet. Többszörösen kihasznált, leterhelt kórházi és mentődolgozók megalázása az, ahogyan Orbán Viktor és a kormány szócsövei bánnak velük.

 

Bizonyos, hogy a járvány kezelését emberéletekben mérve most a legsúlyosabb a helyzet, Orbán Viktor mégis derűsen mosolyog. Milliárdos támogatás sportra, kiruccanás Dubajba, átcsoportosítás a haveroknak, Brüsszel és az ellenzék hibáztatása – mindössze ennyire futja a kormányzati intézkedésekből. Mindezzel azonnal álljon le a válságkezelésre alkalmatlan kormány, és minden erejét és kapacitását fordítsa az emberéletek, beleértve az egészségügyi dolgozók, ápolók, orvosok, mentősök megmentésére.

 

A Párbeszéd ma benyújtott költségvetési módosító javaslatában az egészségügyben, a szociális ágazatban dolgozók, továbbá a mentősök azonnali és egyszeri, bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítésének megfizetését követeli. A javaslatban szerepel, hogy az összeget – 190,5 milliárd forint értékben – többek között a Semjén Zsolt vadászkiállítására, a MotoGP-versenyre és a környezetromboló paksi beruházásra szánt százmilliárdokból csoportosítsa át a kormány.

 

 

Budapest, 2021. március 19. 

Párbeszéd Sajtó

 

 

(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)