Megosztás
2020.11.16. |

Orbán Viktor ma levélben üzente meg az Európai Uniónak, hogy Magyarország elutasítja az uniótól érkező kifizetések jogállami feltételekhez kötését, ezért megvétózza az uniós költségvetést. Tisztán látszik, Orbánnak csak az az uniós pénz számít, amit a NER kegyeltjeinek oszthat szét. A magyar gazdaság mély gödörben van, ezért égető szüksége van az Európai Unió segítségre, ezzel szemben egyáltalán nincs szüksége a jogállamiság leépítésére, és Mészáros Lőrincre. Ezekre kizárólag Orbánnak van szüksége.

 

Orbán Viktor szerint azért kifogásolható a jogállami feltételek kiszabása, mert így a következő hétéves költségvetést és a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek nem határozzák meg, pontosan mi számít jogsértésnek, holott a magyar kormány már több mint egy évtizede tartó jogtiprása annyira szembeötlő, leplezetlen és gátlástalan, hogy azt sehogyan nem lehet homályos jogértelmezésekre fogva letagadni. A Párbeszéd szerint egy világjárvány idején a nemzetközi együttműködés fontossága felértékelődik, így kifejezetten aggasztónak tartja, hogy Magyarország kormányának fontosabb a hatalompolitikai játszmázás, mint a magyar emberek sorsa.

 

Magyarországnak a helyreállítási csomagból gyakorlatilag minden magyar állampolgárnak fejenként 250 000 forint járna, ezt utasítja most vissza mindannyiunk nevében Orbán csak azért, hogy ne ellenőrizhesse senki az uniós források kormányzati fosztogatását. A következő hét év alatt összességében 10 ezer milliárd forint járna, azaz minden magyar állampolgártól fejenként egymillió forintot kíván elvenni a magyar miniszterelnök. Mai vétójával Orbán Viktor tulajdonképpen az egész Európai Uniót 1800 milliárd euró támogatástól kívánja megfosztani és ezzel kockára tenni a pénzügyi működését.

 

Az uniós költségvetés és a helyreállítási alap megvétózásával tehát Orbán magyar emberek millióit fosztja meg létfontosságú támogatásoktól, amelyek nélkül a válság következményei gyakorlatilag kezelhetetlenné válnak. A Párbeszéd a magyar kormányfőtől komoly és felelős döntéseket vár, nem showműsort az európai porondon világjárvány idején.

 

 

Brüsszel- Budapest, 2020. november 16.

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója, volt európai parlamenti képviselő

 

 

(Fotó: POOL New / Reuters)