Megosztás
2022.9.1. |

 

A Párbeszéd egyetért a pedagógusok béremelési követeléseivel, a kormány nem háríthatja a felelősséget az Európai Unióra, ugyanis a helyreállítási pénzek a kormány hibájából nem érkeznek. A Párbeszéd költségvetési módosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely alapján lehetséges a bérrendezés.

Veszélyben az iskolák, a tanárok, a gyerekek – a 2022-es tanévkezdés az adott körülmények között csaknem lehetetlen. A magyar közoktatás helyzete és benne tanáraink anyagi megbecsülésének kérdése a 12 éves Fidesz-kormányzás egyik legnagyobb gyalázata. Orbán Viktor rendszere végletekig kihasznált, leuralt, méltatlan és megalázó helyzetben tart megközelítőleg 150.000 magyar pedagógust! A magyar tanárok felháborító és majd’ egy évtizede változatlan bérszínvonala már eddig is tömeges pályaelhagyáshoz, az oktatás színvonalának csökkenéséhez vezetett. Ha a kormány továbbra is ignorálja a kérdést, annak beláthatatlan következményei lesznek: iskolabezárások, további elvándorló pedagógusok és a szülőkre hárított terhek – mindez egy megélhetési és energiaválság közepén.

A Párbeszéd követeli, hogy a kormány haladéktalanul teljesítse a szakszervezetek 45%-os béremelésre vonatkozó igényét, ennek érdekében költségvetési módosító javaslatot nyújtunk be az Országgyűlésnek, amely szerint 285 milliárd forint forrást csoportosít át az oktatási területen dolgozók fizetésének rendezésére. Ezt a forrást a Pénzügyminisztérium Beruházási Alap forrásából, illetve a Paks II. Zrt. tőkeemeléséből javasoljuk elkülöníteni.

A kormány oktatásért felelős vezetői hagyjanak fel a pedagógusokat támadó vagy éppen megalázó kommunikációjukkal, Orbán Viktor pedig ne az Európai Unióra hárítsa a felelősséget. A pedagógusok bérrendezése nem várhat tovább, a kormánynak haladéktalanul cselekednie kell! A Párbeszéd kiáll a pedagógusok és követeléseik mellett, továbbá támogatja a Diákok a tanárokért pénteki szolidaritási eseményét.

 

TORDAI BENCE, a Párbeszéd frakcióvezetője