Megosztás
2021.1.23. |

 

Elképesztő az a cinizmus, ahogy a Fidesz-kormány az emberek egészségét kezeli. Hiába kérdeztük a kormányt, miért vesz el az óbudai Szent Margit Kórház szakrendelőinek fejlesztésére szánt 5,5 milliárdból 3,3 milliárdot, válasz helyett terelés és támadás érkezett. Nagyon úgy tűnik, Budapest kivéreztetésének része az is, hogy az ellenzéki vezetésű kerületek egészségügyi fejlesztésre szánt forrásait elvonják, miközben milliárdokat szórnak el értelmetlenül. A Párbeszéd petíciót indít a II. és a III. kerület egészségügyi fejlesztésére szánt pénzek visszaszerzésére.

 

A kormány a Covid-járvány kellős közepén vette el az betegellátásra szánt támogatást Óbudától! Orbán és a Fidesz ugyanis december 28-án indoklás nélkül gyorsan elvont 3,3 milliárd forintot abból az 5,5 milliárdból, amelyből a III. kerületi Vörösvári úti és a békásmegyeri Csobánka téri rendelőintézeteket fejlesztették volna. Szabó Tímea és dr. Kiss László, a kerület polgármestere ezért megkereste Kásler Miklós és Varga Mihály minisztereket, hogy követeljék a támogatás visszaadását és magyarázatot az elvonásra.

 

Érdemi válaszok helyett azonban – mindkét kérdésre ugyanazt a – semmitmondó, a kérdést megkerülő választ adta Rétvári Bence államtitkár, vagyis továbbra sem hajlandóak elárulni, miért veszik semmibe a magyar emberek egészségét – főleg így, járvány idején. Varga Mihály, aki nemcsak miniszter, hanem a II. és a III. kerület egy részének egyéni országgyűlési képviselője is, még csak válaszra se méltatta a kerület lakóit.

 

Bár megint sunnyogtak a válasszal, a sorok között olvasva kiderül: a Csobánka téri telephelyről lemondott a kormány, így az oda járó emberek ezreiről is. A Fidesznek még a saját szavazói sem fontosak, ha azok ellenzéki vezetésű településen laknak. Felháborító a kormány hozzáállása, amelyet az is tetéz, hogy az elvonások nem csak a III. kerületet érintették: a II. és a XV. kerület lakosaival is ugyanilyen mostohán bánik a Fidesz-kormány. Ezért Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere szintén a forráselvonásokról érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumától – a választ még várjuk.

 

Addig sem állunk meg, tovább küzdünk a magyar emberekért: a Párbeszéd petíciót indított, amelyben visszaköveteljük a II. és III. kerületi ellopott orvosi rendelőket. Az embereknek ugyanis joguk van a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, a korszerű orvosi rendelőkhöz, az emberhez méltó bánásmódhoz.

 

 

Budapest, 2021. január 23.

Szabó Tímea Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője, a Párbeszéd társelnöke

Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese