Szabó Tímea
Megosztás
2018.11.24. |

Az összes magyar munkavállaló szolidaritására és összefogására szükség van a kormány munkavállaló-ellenes politikája ellen. A Párbeszéd támogatja a dolgozók, illetve az őket képviselő szakszervezetek harcát az elnyomó intézkedések ellen.

400 órára emelnék a túlmunkát, a heti két pihenőnap bármely napra eshetne, öt nap szabadságot elvennének a kormánytisztviselőktől – s ez csak néhány példa a dolgozók érdekeit sértő kormányzati elképzelésekre. A kormány érdemi vita nélkül, erőből vezetné be a munkavállalók érdekeit sértő törvényeket. 

A dolgozók pihenéshez való jogát semmibe vevő fideszes törvényjavaslat mögött a nagytőke, azon belül is különösképpen az összeszerelést végző gyárak, az autógyárak érdekei állnak. E vállalatok a meglévő munkaerő túldolgoztatásával oldanák meg a munkaerőhiánnyal, a hullámzó megrendeléseikkel kapcsolatos gondjaikat.

A munkaerőhiányra a Párbeszéd szerint azonban nem a munkaerő kizsigerelése a megfelelő közpolitikai válasz. A jó válasz a gondra egyrészt egy élhetőbb ország építése lenne, ahonnan nem elmennek, hanem ahová visszajönnek és boldogan élnek (és megélnek) a honfitársaink. Másrészt vissza kell helyezni jogaikba a magyar kormány által kukába dobott aktív munkaerőpiaci eszközöket. Újra hangsúlyt kell helyezni a képzésekre, a munkaerő mobilitásának támogatására, a munkanélküliek személyre szabott mentorálására. Mindemellett olyan időtartamú munkanélküli segélyre van szükség, hogy egy képzett munkavállalónak legyen esélye találni a képzettségének megfelelő új munkahelyet. E közpolitikai reformokkal úgy lenne csökkenthető a munkaerőhiány, hogy nem tennék tönkre a már állásban lévők életét a túldolgoztatásukkal. 

A kormánytisztviselők öt napos szabadságcsökkentése mögött a szokásos fideszes cinizmus áll. Úgy vélik, hogy olyan csoportról van szó, amelyet könnyen sakkban tarthatnak, így bármit megtehet velük. Még azt is, hogy miután 5 napot elvesz tőlük, visszaad az először házasodónak 5 napot, amelyet életükben egyszer, a házasságkötést követő két hónapon belül vehetnek igénybe. Ez gúny a kormány részéről, a tisztviselők megalázása. Ha hagyjuk, hogy megtegyék velük, legközelebb megteszik az összes munkavállalóval. Ne feledjük, a Fidesz-kormány egyszer már majdnem elvette az összes munkavállalótól az életkori pótszabadságot, amely akár 10 nap is lehet.

Álljunk ki értük is, álljunk ki egymásért, valamennyi dolgozóért, mert csak együtt vagyunk erősek. A dolgozók számíthatnak a Párbeszédre ebben a harcban.


Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető

Csatlakozz!