Megosztás
2021.4.8. |

 

A Párbeszéd hisz abban, hogy a romákkal közösen kell megalkotni az őket is érintő programokat – jelentette ki a párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön online sajtótájékoztatón.

 

Kocsis-Cake Olivio a nemzetközi romanap alkalmából azt mondta, a különböző statisztikák alapján úgy tűnik, hogy a magyarországi cigányság rosszabb helyzetben van, mint tíz év ezelőtt volt.

Szerinte a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikája azokat segíti, akik amúgy is jómódban élnek, a nehézségekkel küzdőknek vagy segítségre szorulónak „pedig az a mondás, hogy boldoguljanak, ahogy tudnak”. A mindenkori kormánynak be kell vonnia a roma társadalmat a különböző társadalom- és gazdaságpolitikai elképzelésekbe, mert nem lehet a fejük felett, nélkülük dönteni az ilyen ügyekben – szögezte le politikus, aki szerint ez ma nincs így.

Kocsis-Cake Olivio elmondta, hogy a Párbeszéd már létrehozta roma műhelyét, amely megalkotta a párt 6+1 pontból álló romaprogramját, amelyet a többi ellenzéki párttal is egyeztetni akarnak. A közös ellenzéki programot az összes olyan roma érdekvédelmi szervezettel meg akarják vitatni, amelyek nyitottak erre.

Berki Sándor, a Párbeszéd kisebbségi és etnikai referense arról beszélt, hogy a Párbeszéd volt az első magyar párt, amely felismerte, hogy a kormányváltáshoz együttműködésre van szükség, amelybe az ellenzéki pártok mellett a cigányságot is be kell vonni.

A Párbeszéd Nógrád megyei elnöke hangsúlyozta, hogy a romaügy nemcsak a romákat érinti, hanem össztársadalmi érdek. Hozzátette, most van az utolsó lehetőség arra, hogy az ellenzéki pártok komoly ajánlatot tegyenek a magyarországi romáknak, és úgy látja, hogy a pártok erre nyitottak, és ezt a roma szervezetek is jól fogadják. Nagyon fontos felismerni azt, hogy a cigányság nem eszköz, hanem partner – jelentette ki Berki Sándor.

Emlékeztetett arra is, hogy csütörtökön Budapesten közterületet neveznek el Puczi Béláról, a marosvásárhelyi magyarokat 1990-ben védelmező romák vezéralakjáról, és az eseményen részt vesz Karácsony Gergely főpolgármester is.

 

(Forrás: MTI)