Karácsony Gergely, MTVA, interjú
Megosztás
2020.1.25. |

Kedd este a Magyar Televízió politikai hírműsora a főpolgármesteri interjú során a közszolgálati tájékoztatásra vonatkozó összes jogszabályt megsértette. A Párbeszéd a Médiatanácshoz fordul, továbbá a médiatörvényt módosító javaslatot nyújt be az Országgyűléshez.

Az évi 100 milliárd forint közpénzből működő orbáni propagandamédia gépezetében szemmel láthatóan nem ismerik a médiatörvényben kötelezően előírt tisztességes, kiegyensúlyozott, objektív és felelős tájékoztatás követelményeit. Érthetetlen ráadásul, hogy a legnagyobb legitimitással, közvetlenül megválasztott politikai vezetőt 100 napig nem hívja meg a közmédia. A Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével és Budapest főpolgármesterével készült interjú gyakorlatilag minden egyes ponton megsértette a sajtótörvényben, a médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben foglaltakat.

Egy közszolgálati médiumnak nem Habony Árpád vagy Rogán Antal meggyőződésének tükrözése a feladata, hanem a magyar emberek olyan ügyekről való részrehajlástól mentes tájékoztatása, amely az adófizetőket valóban érinti és érdekli. Karácsony Gergely biciklije vagy az, hogy hol szállt ki az autóból, semmiképpen nem tartoznak ezek közé az ügyek közé.

Tartozik viszont többek között az, hogy Karácsony Gergelynek köszönhetően a budapestiek 50 milliárd forintnyi támogatást kapnak az egészségügy fejlesztésére, hogy betiltották a rabszolgatörvény alkalmazását a fővárosban, hogy megállították a legrászorultabb emberek kilakoltatását az önkormányzati lakásokból vagy éppen az, hogy megállították a fideszes ingatlanmutyit a Római-parton. 

A Párbeszéd a ma benyújtott médiatörvény-módosító javaslatában a Közszolgálati Kódexben foglaltak azonnali érvényesítését és szankcionálását is követeli, és felszólítja a közmédia dolgozóit, hogy a jövőben tartózkodjanak attól, hogy a Fidesz propagandacsatornájaként működtessék az adófizetők pénzéből fenntartott televíziócsatornát.

 

Budapest, 2020. január 25.

Szabó Tímea

a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke