TordaiBence_onlinesajtotajekoztato
Megosztás
2020.3.13. |

A Párbeszéd a koronavírus-járvány miatt azt javasolja, hogy a kormány - egyéb oktatási intézkedések mellett - hozza előre és hosszabbítsa meg a tavaszi szünetet.

    A párt országgyűlési képviselője pénteki, budapesti, online sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújára reagált.
    Tordai Bence arra felkérte a kabinetet, hogy a tanév sorsáról, az esetlegesen csökkentett oktatási anyagról konzultáljon a pedagógusok szakszervezeteivel. Felszólította a kormányt, hogy biztosítsa a tanárok és az oktatásban dolgozók teljes fizetését és "ne fenyegessen ilyen teljesen megalapozatlan dolgokkal, mint a fizetés nélküli szabadság".
    Egyúttal azt javasolta a szülőknek, hogy a tiltás ellenére a saját felelősségükre tartsák otthon a gyermekeiket. Az intézmények igazgatói tudják igazolni ezeket a hiányzásokat - tette hozzá a politikus, aki úgy fogalmazott: a szülők lehetnek bölcsebbek és okosabbak a kormánynál, "ha úgy tetszik, hirdessünk polgári engedetlenséget".
    Tordai Bence szerint a kormány azért halogatja az iskolabezárásokat, mert nem az emberek egészségét tartja elsődlegesnek, hanem a GDP-növekedést. A gazdaság ezt a járványt amúgy is meg fogja szenvedni, egészen biztos, hogy recesszió lesz a legtöbb gazdasági övezetben - mondta. A magyarországi visszaesés mértéke még nem ismert, de a Párbeszéd és több szakértő is évek óta azt mondja, hogy rossz a hazai gazdaságpolitika iránya, mert a kormányzat nem az embereket, hanem a vállalati profitot szolgáló növekedésbe ölt bele minden erőforrást - tette hozzá a képviselő.
    A politikus arra szólította fel a kabinetet, hogy a várható válság miatt dolgozzon ki egy társadalomvédelmi akciótervet, módosítsa az idei és gondolja újra a jövő évi költségvetést.
    Az álláskeresési járadék folyósításának idejét vissza kell emelni kilenc hónapra és növelni kell a közmunkások bérét - jelentette ki Tordai Bence. Minden gyermek után ugyanakkora támogatást kell adni, a gyermeküket egyedül nevelő szülők és a nagycsaládosok esetében pedig célzottan kell növelni a családi pótlékot - folytatta, hozzáfűzve: a 28 ezer 500 forintos öregségi nyugdíjminimumot legalább hatvanezer forintra kell növelni és minden százezer forint alatti nyugdíjat markánsan meg kell emelni.
    Az "akciótervet" a Párbeszéd határozati javaslatként a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek - közölte a Párbeszéd képviselője.

 

(MTI)