Megosztás
2021.1.7. |

A Párbeszéd választ vár Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől arra, hogy január 1-jével hányan veszítették el az ingyenes egészségügyi ellátásra való jogosultságukat, illetve hány ember ingyenes ellátása van veszélyben.

A párt frakcióvezető-helyettese, Tordai Bence csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, több mint egy éve fogadta el a parlament fideszes többsége az a javaslatot, ami kizárja az ingyenes egészségügyi ellátásból azokat, akik nem fizetik a társadalombiztosítási járulékot. Hozzátette, néhány hónappal később a kormánypárt is belátta, hogy a törvény ebben a formájában betarthatatlan, és "legalábbis lazításokra van szükség benne", de a jogszabály nem változott érdemben.

A képviselő hangsúlyozta, hogy emiatt január 1-jétől nem jár az ingyenes egészségügyi ellátás azoknak, akik nem tudták rendezni a társadalombiztosítási járulékkötelezettségüket. Hozzátette, ma Magyarországon az aktív korú emberek kétharmadát fenyegeti az a veszély, hogy egyszer csak azzal szembesülnek, hogy nincs rendezve ez a jogviszonyuk. A politikus arcpirítónak nevezte azt az érvelést, hogy az igazán rászorultak mentesülnek a fizetési kötelezettség alól. Kiemelte, hogy a kormány azokat tekinti rászorulóknak, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg a 34 ezer forintot.

 

 

(MTI)