Megosztás
2020.11.24.

 

Mai találós kérdésünk: vajon közzétette-e az MTI Országos Sajtószolgálata (OS) A gyermekek jogainak világnapja – Párbeszéd: Biztosítsák a gyermekek jogait a koronavírus-járvány alatt is című közleményünket? Ön nyert, természetesen nem állt módjukban kiadni ezt a rendkívül veszélyes, mondhatni felforgató irományt, amely valószínűleg alapjaiban rengette volna meg a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. De nézzük, hogy mit is szerettünk volna megjelentetni: a gyermekek jogainak világnapja alkalmából például felszólítottuk a kormányt, hogy a gyermekek jövőjét veszélyeztető javaslatok helyett végre az érdekükben cselekedjen. Tájékoztatni szerettük volna a közvéleményt, hogy a gyermekjogok biztosítása érdekében határozati javaslatot nyújtottunk be a parlamentben annak érdekében, hogy a kormány emelje a duplájára a családi pótlékot, az oktatásban résztvevők számára biztosítsa a távoktatáshoz szükséges digitális feltételeket, a családon belüli erőszak megelőzése érdekében komplex intézkedési tervet hajtson végre, továbbá sürgettük a gyermekvédelemben dolgozók béremelését. Fel kívántuk hívni a figyelmet az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglaltakra, így a gyermekek megfelelő életkörülményekhez, szociális biztonsághoz, oktatáshoz, bántalmazástól és kizsákmányolástól való védelemhez, a családhoz, a megkülönböztetés-mentes élethez való jogaira.

 

És igen, mivel úgy gondoljuk, hogy a kormány tevékenysége nem szolgálja a gyermekek érdekeit, ennek is hangot adtunk, felróva többek között a kormánynak, hogy elrabolta a legkiszolgáltatottabbaktól a Fóti Gyermekotthont, kitünteti a gyermekeket bántalmazó gyermekotthonok dolgozóit, évente gyerekek százaitól veszi el az örökbefogadás esélyét, igyekszik eltussolni a pedofil bűncselekményeket, és évek óta érzéketlenül nézi végig a családon belüli erőszak gyerekeket érintő eseteit.

 

Ez utóbbiakat kifogásolja az MTI Országos Sajtószolgálata, amellyel hosszas levelezést folytattunk a kiadás megtagadásáról.  Az MTI szerint a közleményünk sérti a kormány jóhírnevét, amely sem a valótlan tényállításokat, sem a való tények hamis színben való feltüntetését nem köteles tűrni. Sajnos a kérésünk ellenére sem közölték, megítélésük szerint a közleményünk mely része állít valótlan tényt, és mely részében tüntettünk volna fel való tényt hamis színben, így változatlanul nem tudjuk, hogy a Sajtószolgálat szerint melyiknek minősül – például – az a kijelentésünk: a kormány évente gyerekek százaitól veszi el az örökbefogadás esélyét. Szerintünk ugyan egyiknek sem, de legalább azt megtudtuk, hogy „mely állítások bizonyíthatóak, illetve melyek nem bizonyíthatóak a közleményben, a médiaszolgáltató a rendelkezésére álló ismeretek szerint dönti el, és ennek tükrében dönt arról is, hogy tud-e szerkesztői felelősséget vállalni az adott tartalomért”.

 

Mi pedig úgy gondoljuk, hogy a médiaszolgáltató nem tudja, hogy mi a különbség a tény és a vélemény között, a közszereplők magasabb szintű tűrési kötelezettségéről pedig végképp nem hallott.

 

Az, hogy a kormány elrabolta-e a legkiszolgáltatottabbaktól a Fóti Gyermekotthont, vagy racionális döntést hozott az EMMI, amikor bejelentette, hogy a legkiszolgáltatottabb gyerekeket áthelyezi onnan – az ombudsman szerint – a gyerekbántalmazásról „híres” kalocsai gyerekotthonba, helyes volt-e Peruból kimenteni Kaleta Gábor nagykövetet, majd elhallgatni az ügyét a közvélemény elől, vagy ezzel egy pedofil bűncselekményt próbált a kormány leplezni – nem olyan vita, amelyet az MTI jogosult lenne eldönteni, és elzárni bennünket attól, hogy az álláspontunkat a Sajtószolgálatukon keresztül nyilvánosságra hozhassuk. Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy az MTI a személyiségi jogok védelmére hivatkozással a tájékoztatás elősegítése helyett épp a nyilvános térben való viták lehetőségét szűkíti tovább.

 

Mit tehet ilyenkor egy ellenzéki párt? Fogja magát, és nyilvánosságra hozza a közleményét. Természetesen ezt is be lehet állítani a sajtószabadság diadalaként, hisz valóban nem került börtönbe senki emiatt, de normális esetben azért ez mégis az MTI feladata lenne. Nem tudjuk, hogy a Fideszben rájönnek-e valaha, miért elengedhetetlen a független média egy ország életében, és miért nem pótolhatja azt száz KESMA, Bayer-show, Lokál és Ripost sem, de azt igen, hogy keserű ébredésük lesz.

 

Sajnos már túl jól ismerjük, hogy mit értenek manapság a médiában közszolgálaton, elég, ha a nemrég kiszivárgott hangfelvételekre gondolunk, amelyek segítségével bepillantást nyerhettünk a kiegyensúlyozott, elfogulatlan és pártatlan MTVA mindennapi működésébe.

 

Tanulság: nem lehet nemesebb küldetése ma Magyarországon egy közszolgálati feladat ellátása, azaz közérdekű, a nyilvánosság számára jelentőséggel bíró közlemények sajtóhoz történő továbbítása céljából létrehozott szervezetnek, mint a kormány védelmében a kritikus közlemények kiadásának elutasítása. Szép új világ. Köszönjük, Orbán Viktor.

 

Fotó: pixabay.com