Megosztás
2015.11.20. |

Az Európai Bizottság paksi bővítéssel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásának bejelentése óta a kormány az eddiginél is magasabb fokozatba kapcsolta a hazudozást az új atomerőművel kapcsolatban. Mindabból, amivel hamisan, nemzeti érdekként próbálják beállítani a beruházást, egy szó sem igaz.  Magyarország nemzeti érdeke egybevág az Európai Bizottság álláspontjával, az őrült beruházást erőltető kormányzat pedig csupán a saját érdekeit szem előtt tartva árulja el az ország jövőjét.

 

Jávor Benedek, EP képviselő szerint teljesen hamis az az érv, hogy a paksi bővítésre az olcsó áram vagy a rezsicsökkentés miatt lenne szükség. A valóságban Paks2 a piaci ár legalább duplájáért lesz képes energiát előállítani, hatása tehát éppen a villamos áram árának növekedése, és a háztartások energiaszámláinak emelkedése lesz. A valódi segítség az energiahatékonyság javítása lenne, az erre juttatott uniós pénzeket azonban a kormányzat megtagadja a magyar családoktól.

Valótlan az az állítás is, hogy az EU vállalati érdekeket képviselne. A valóságban az ügynek egyetlen szereplője van, amelyik egy konkrét multinacionális cég érdekét szolgálja ki minden mással szemben: ez a Roszatom fizetett lobbistájaként tevékenykedő magyar kormányzat.

Hazudik a kormány, amikor arra hivatkozik, hogy Barroso EB-elnök korábban már mindent jóvá hagyott a paksi bővítést illetően. Másfél évvel ezelőtti levelében a Bizottság elnöke éppen ellenkezőleg, külön felhívta a figyelmet arra, hogy a megvalósítás során szigorúan be kell tartani a közbeszerzésekre és az állami támogatásra vonatkozó uniós előírásokat.

Egyszerű viccelődésnek tekinthető az a kormányzati állítás is, amely a beruházás későbbi szakaszában a beszállítók tendereztetésével óhajt megfelelni az EU közbeszerzési szabályainak. Az Unió nem az üzemi étkezde szállítóinak versenyeztetését hiányolja, hanem az új erőmű létesítésére vonatkozó nemzetközi pályázatot. Ezt pedig a cementszállítók közti verseny nem pótolja. 

Durva hazugság sok más egyéb mellett az is, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti vita lényege, hogy van-e joga egy tagállamnak nemzetközi szerződéseket kötni. Ezt a jogot senki nem vonta kétségbe. A valóságban az a kérdés, hogy a magyar kormány egy nemzetközi szerződés örve alatt felszámolhatja-e az uniós jog érvényességét Magyarországon.

A kormány természetesen maga is tisztában van azzal, hogy hazudik. A kommunikációs szemfényvesztés célja, hogy elkendőzzék valódi céljukat: hazánk kiszolgáltatását Oroszországnak, és a fékevesztett lopás lehetőségének a megteremtését. Nagy Lajos író szavaival: „tücsköt-bogarat összehazudnak, leginkább nemzetről és hazáról. Nemzet alatt önmagukat, haza alatt a saját vagyonukat értik. ”

A Párbeszéd Magyarországért (PM) – ahogy eddig – ezután is mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a Magyarországot 30 évre adósrabszolgaságba döntő, értelmetlen és káros beruházást. Jávor Benedek folytatja küzdelmét az ország, a ma élő és a jövő nemzedékek érdekében.

 

 

2015. nov. 20.

Jávor Benedek, PM