Megosztás
2015.11.23. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a kormánynak azonnal fel kell függesztenie a paksi bővítéshez kapcsolódó előkészítő munkákat, mert minden összeg, amit a kormány innentől erre fordít, "nagy valószínűséggel kidobott pénz".

 

 

    Jávor Benedek, a párt európai parlamenti képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Európai Bizottság ugyancsak hétfőn közölte: úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a Paks II. nukleáris erőmű beruházásának finanszírozása megfelel-e az EU-s szabályozásnak.
    A politikus szerint az, hogy a bizottság másfél év előzetes vizsgálat után erre a döntésre jutott, azt bizonyítja, hogy meggyőződésük szerint a paksi bővítés nem valósítható meg jelentős állami részvétel, az adófizetők "sok száz- vagy ezermilliárd forintja" nélkül.
    Szerinte innentől nem az a kérdés, hogy van-e állami támogatás a paksi bővítésben, hanem az, hogy lehetséges-e ezt jóváhagyatni az Európai Bizottsággal. Ennek egyik feltétele, hogy az állami támogatás nem torzíthatja az energiapiacot, és "bizton állítható", hogy a magyar energiafogyasztás mintegy 40 százalékának megfelelő villamosenergia-termelő kapacitás működtetése állami részvétellel torzítani fogja a piacot - tette hozzá.
    Jávor Benedek kijelentette: az uniós jogszabályi kereteket figyelembe véve a paksi bővítés abban a formában, azzal a finanszírozási konstrukcióval, ahogy a kormány eltervezte, és nemzetközi tender nélkül "nem lesz megvalósítható".
    Emlékeztetett rá, hogy három vizsgálat indult a paksi bővítés ügyében, és eddig mindháromban "a magyar kormány számára negatív következtetésre jutott a bizottság": vizsgálják a paksi titkosításokat, kötelezettségszegési eljárást indítottak a közbeszerzési szabályok miatt, és meghirdették, hogy az állami támogatás ügyében is mélyreható vizsgálatot indítanak.
    A képviselő szerint ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság elkötelezett a magyar adófizetők pénzének megóvása mellett, nem hagyja, hogy "a kormány egy Oroszországgal titokban lemutyizott beruházásba öntse bele" ezeket az összegeket.
    A PM követeli, hogy a kormány azonnal függesszen fel minden, a paksi bővítéshez kapcsolódó munkát, kérjen bocsánatot azért az "elképesztően nívótlan" és jogsértő tevékenységért, amit az elmúlt az években folytatott, kezdje újra a bővítés előkészítését, tegyen le az asztalra egy olyan javaslatot, amely összefér az EU-s joggal, és a valósággal is köszönőviszonyban van. Minden egyéb a kormány részéről "ablakon kidobott pénz" - mondta.
    Hozzátette: ha a paksi bővítés "bukik", akkor a kormánynak elő kell állnia egy alternatívával arról, hogy miként biztosítaná Magyarország energiaellátását.

 

 

2015. november 23., hétfő (MTI)