Megosztás
2020.6.12. |

Az oktatásra, az egészségügyre, a foglalkoztatásra, az önkormányzatokra és a környezetvédelemre is pluszforrásokat fordítana a jövő évi költségvetésben a Párbeszéd - mondta el Tordai Bence, a párt frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte, hogy az oktatásra 206 milliárd forinttal fordítanának többet. A Párbeszéd 420 milliárd forintból növelné a közmunkabéreket, az álláskeresési járadékot, a méltányossági nyugdíjak keretét pedig duplájára emelné - tette hozzá. A párt a szociális dolgozók béremelésére 120, a "lakhatási válság" megoldására pedig 122 milliárd forintot szán. Az egészségügyi ellátórendszer finanszírozására plusz 298 milliárd forintot csoportosítanának át - közölte.

Az önkormányzatokat sújtó politikát meg kell állítani, ezért el kell törölni azt a "Budapest-adót", amely a költségvetés nettó befizetőjévé teszi a fővárost - jelentette ki. Ennek ellentételezésére ötvenmilliárd forintot csoportosítanának át, de azt is javasolják, hogy a gépjárműadóból befolyó bevételek maradjanak az önkormányzatoknál és szüntessék meg a szolidaritási adót. Fontosnak nevezte zöld fordulatnak nevezett javaslataikat. Ezeket részletezve elmondta, hogy a Párbeszéd leállítaná a paksi bővítést, a lakossági energiahatékonysági épületfelújításokra pedig 150 milliárd forintot költene.

A hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatásának érdekében a Párbeszéd 67 milliárd forintot csoportosítana át a korai nevelésre, a tanodaprogramok támogatására és a szegregátumok felszámolására. A frakcióvezető-helyettes szimbolikusnak nevezte, hogy az isztambuli egyezmény megvalósítására négymilliárd forintot fordítanának. A dolgozói érdekképviseletek megerősítését szolgálná, ha az szja egy százalékát a szakszervezeteknek lehetne felajánlani - mondta Tordai Bence. Végül közölte, hogy pártja 3786 milliárd forintos átcsoportosítással bevezetné a mindenkinek járó, havi százezer forintos alapjövedelmet.

 

(MTI)