Megosztás
2015.12.1. |

Minden lobbitalálkozó legyen nyilvános, a választóknak joguk van tudni, hogy ki és milyen ügyben találkozik az EP-képviselőjükkel, illetve az uniós tisztviselőkkel – ezt javasolja a Zöldek/Európai Szabad Szövetség az Európai Parlamentnek. Az EP zöld frakciója maga jár elöl a jó példával, az átlátható nyilvántartás létrehozásában kezdeményező szerepet játszó Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti képviselőjének lobbinaptára is hozzáférhető a LobbyCalendar szoftver révén.

 

Az új összetételű Európai Bizottság már az induláskor megígérte a teljes lobbitevékenység transzparenssé tételét, egy intézményközi (vagyis az Európai Tanácsra is kiterjedő), az eddigi önkéntes bejelentések helyébe lépő kötelező lobbinyilvántartás létrehozását, ez azonban a Tanács – és nem utolsósorban az átláthatatlan szabályokban érdekelt egyes kormányok – nyomására egyre csak csúszik.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség úgy döntött, hogy nem vár tovább: az átláthatóság és az elszámoltathatóság érdekében a Transparency International és a frakció létrehozta a LobbyCalendar szoftvert, amely összegyűjti és automatikusan nyilvánosságra hozza a lobbitalálkozókra vonatkozó információkat. A frakció – többek között a magyar Jávor Benedek is – már használja az alkalmazást, és ugyanezt javasoljuk a többi képviselőcsoportnak is. 

Az Európai Bizottságtól pedig azt kérjük, hogy terjessze ki a lobbitevékenységekkel kapcsolatos átláthatósági elvárásait minden olyan alkalmazottra, akik az uniós jogszabályok megalkotásában vagy a kerekedelmi megállapodásokról szóló tárgyalásokban részt vesznek. A zöldek szerint képviselőknek és EU-bürokratáknak nem lehetnek munkahelyi titkaik, a lobbitalálkozóik tehát nyilvános adatnak számítanak.

 

Jávor Benedek lobbinaptára: http://javorbenedek.hu/uvegzseb/lobbitalalkozoim/

Brüsszel-Budapest, 2015. december 1.