Karácsony Gergely
Megosztás
2018.6.20. |

A parlamentben szerdán tárgyalt alaptörvény-módosítás sok mindenről szól, de kiemelten a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásról - jelentette ki az MSZP elnöke Budapesten szerdán.

    Tóth Bertalan Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen felidézte: a Fidesz kétharmad hiányában már kísérletet tett arra, hogy létrehozza a közigazgatási felsőbíróságokat.
    Úgy fogalmazott, hogy ez arról szól: "házibíróságot" akarnak kialakítani, ahol nem csupán bírák, de kormánytisztviselők is hozhatnak döntéseket.
    Az állam vagy az önkormányzat bármely hatósági döntésével szemben ennél a szervezetnél lehetne jogorvoslattal élni, viszont ha a bíróság a kormány érdekeit szolgálja, akkor az állampolgároknak esélyük sem lesz a jogaik megvédésére - hangoztatta az MSZP elnöke.
    A szervezethez adó-, választási eljárási és közérdekű adatigénylési ügyek tartoznának. Ezek közül Tóth Bertalan a legutóbbiak bevonását nevezte a legfájóbbnak. A Kúria jelenlegi gyakorlata szerint nyilvánosak az adófizetői pénzzel kapcsolatos adatok, az új bíróság azonban "nyilván a kormány titkolózási érdekét" fogja szolgálni - fogalmazott.
    A szervezet talán a jogállamiság utolsó bástyáját támadja - jelentette ki az ellenzéki pártelnök.
    Azt mondta, nem kétséges, hogy a Fidesz ebben a formában állítja majd fel a szervezetet: meg kell nézni, hogy mit tett az Alkotmánybírósággal, a Legfőbb Ügyészséggel, az országos bírói irányítási rendszerrel.
    Nem csupán a bíróságokat támadja a nagyobbik kormánypárt, hanem a Magyar Tudományos Akadémiát is. Minden olyan szervezetbe belenyúl, amely még rendelkezik egy kis autonómiával - vélekedett.
    Tóth Bertalan azt mondta: a fentiek miatt úgy döntöttek, hogy az alaptörvény-módosítás során nem nyomnak gombot, nem hajlandóak részt venni "ebben a propagandában". A "Stop Soros" törvénycsomagot szintén "propagandának" nevezte, amely még arra is lehetőséget ad, hogy meghurcoljanak civil szervezeteket vagy jogvédőket. Erre a javaslatra ezért nemmel szavaznak majd - közölte.
    Karácsony Gergely felidézte, hogy ez már a hetedik alaptörvény-módosítás. Úgy fogalmazott: ebből is látszik, hogy a Fidesz által "gránitszilárdságúnak" ígért jogszabály "valójában inkább a vattacukorhoz hasonlít".
    Éppen a nagyobbik kormánypárt képtelen tisztelni az alkotmányt, pedig elvárja ezt minden magyar állampolgártól.
    Úgy vélekedett, hogy a Fidesz minden aktuálpolitikai érdekét megpróbálja érvényesíteni az alaptörvényben. "Úgy váltogatja az alkotmányos alapelveit, mint más az alsónadrágját" - fogalmazott.
    A Párbeszéd társelnöke szerint a szabadságnak a jogállamban még megtalálható kis szigeteit is megpróbálják felszámolni. Ilyen például a Kúria, amely fontos döntéseket hozott közérdekű adatok nyilvánosságáról vagy választási ügyekben - tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy most ezt a szervezetet is megpróbálják "politikai furkósbottá" változtatni, hogy továbbvihessék korrupt rendszerüket.
    Az MSZP-Párbeszéd szövetség nem fog részt venni "ebben a komédiában" - nyomatékosította Karácsony Gergely.
    Arra a kérdésre, hogy a Lehet Más a Politikából kilépő Hadházy Ákost adott esetben befogadnák-e a frakcióba, Tóth Bertalan úgy felelt: a szövetség nyitott, és annak örülne, ha bővülni tudna. Egyelőre nem kaptak jelzést Hadházy Ákostól, de minden olyan demokratát várnak, aki a nemzeti együttműködés rendszerének lebontásáért küzd - közölte.

 

MTI


Csatlakozz!