Jávor_Benedek_Európai_Parlament
Megosztás
2014.9.5. |

Jávor Benedek: kezdeményezésemre Helga Trüpel zöldpárti EP-képviselővel és Dennis de Jong, az Európai Egyesült Baloldal – Északi Zöld Baloldal frakció tagjával módosító indítványt nyújtottunk be az Európai Unió 2015-ös költségvetésének tervezetéhez, a tényfeltáró újságírók kutatásait támogató pályázati rendszer falállítása.

 

A másfél millió eurós keret a legalább két uniós országot érintő ügyek – elsősorban korrupciós ügyek, csalások – feltárására irányuló újságírói vizsgálódást támogatná. A pályázatokról a politikai döntéshozóktól és az európai közigazgatástól elkülönülten működő, a tervezett kutatások tárgyát bizalmasan kezelő szakmai testület döntene.

 

Egy hasonló rendszer felállítása évek óta napirenden volt, ám adminisztratív nehézségek – többek között a pályázatok bizalmas kezelése és a rendszer pénzügyi elszámoltathatósága közti összhang megteremtésének elhúzódása miatt – többször késedelmet szenvedett, majd a 2015-ös költségvetés tervezetéből kikerült. Az elkészült előkészítő tanulmányok alátámasztják a tényfeltáró újságírás nélkülözhetetlen szerepét a korrupció elleni fellépésben és rámutatnak arra is, hogy a médiastruktúra átrendeződésével a költség- és időigényes tényfeltáró tevékenység finanszírozására új csatornákat is kell találni.

 

Budapest, 2014. szeptember 5.