Jávor_Benedek
Megosztás
2014.10.23. |

A Gazprom orosz energetikai vállalat, amely Oroszországban "állam az államban", ezt a státust a jelek szerint Magyarországon is megkapja - vélekedett Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, az Európai Parlamenti (EP) zöldpárt frakciójának tagja szerdán Strasbourgban magyar újságíróknak adott nyilatkozatában, két minapi magyar törvénymódosítás kapcsán.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az előző napon olyan módosító indítványt nyújtottak be a földgáztörvényhez, amely "gyakorlatilag kivonja a Gazpromot a hatályos magyar jogszabályok alól a földgázvezeték-létesítés ügyében". A módosító indítvány - jegyezte meg - nem nevesíti ugyan az orosz céget, de egyértelműen "lex Gazpromról" van szó, mert ilyen vezetéképítési terv kizárólag a Déli Áramlat ügyében van.
"Most kerülőutat keres a kormány arra, hogy szemben az uniós ellenállással és a magyar jogszabályokat is fellazítva a Gazpromot kivételezett szereplővé tegye" - fogalmazott az EP-képviselő.
A másik jogi változtatás, amelyet Jávor Benedek szóvá tett, az, hogy a múlt héten a Gazpromot mentesítették a földgáz tárolásának magyarországi szabályai alól.
"Ezekben a lépésekben annak a jelét látom, hogy a Gazprom Magyarországon állammá válik az államban, amelyre nem vonatkoznak sem a magyar törvények, sem az uniós előírások" - mondta a zöldpárti politikus, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök az oroszokhoz köti magyar energetikát. Ezek a módosítások - vélekedett - hosszú távon rendkívül súlyos következménnyel járnak Magyarország energiabiztonságára nézve.
Jávor Benedek szerint nem lenne meglepő, ha az E.ON-tól drágán megvásárolt gáztározók tulajdonosi körében hamarosan felbukkanna a Gazprom.

Strasbourg, 2014. október 22., szerda (MTI)