Megosztás
2022.1.28. |

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője feljelentést tesz jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Sajtóhírek szerint ugyanis a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar közel 50 ezer forintos darabáron kötött szerződést 2500 koronavírus-gyorstesztre a járvány első hullámában.

 

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vesztegetés gyanújával letartóztatásban lévő elnöke – amint azt az RTL Híradó ismertette az ügy nyomozati anyaga alapján – egy Völner Pál igazságügyi államtitkárnak írt levelében azt írta: szükséges lehet koronavírus-gyorstesztet végezni a kar munkatársain és a végrehajtókon, a beszerzéshez pedig engedélyt kér. A kar 2500 teszt beszerzését indítványozta 49 500 forintos darabáron, azaz 123 750 000 forintért, miközben a dolgozók és a végrehajtók összlétszáma csupán 250 fő volt. Völner megadta az engedélyt a meglehetősen túlárazott szerződés megkötésére.

A kérdéses időszakban – 2020 tavaszán – a tesztek beszerzési ára 5000 forint körüli összeg volt.

A rendelkezésre álló információk alapján megállapítható, hogy több tízmilliós értékű nyilvánvaló túlárazás történhetett a beszerzés kapcsán, így felmerül annak alapos gyanúja, hogy akik a beszerzési eljárást elrendelték, előkészítették és jóváhagyták, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar terhére több tízmilliós kárt okozhattak.

Mindennek tetejébe – sajtóhírek szerint – a teszteket attól a magán-mentőszolgálattól szerezték be, amelynek vezetőjével a végrehajtói kamara elnöke, Schadl György jó személyes kapcsolatot ápolt; maga a közbeszerzés pedig a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat is meghaladta.

Április 3-án ezért is lesz kormányváltás: elég volt a korrupt, aljas Orbán-rezsimről! Az Egységben Magyarországért szövetség képviselőivel igazságos, szolidáris és zöld országot építünk!

 

Szabó Tímea,

a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője

 

Fotó: pixabay.com