Karácsony Gergely
Megosztás
2019.6.5. |

Elindult az ajánlásgyűjtés a fővárosban az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójára, amely június 20-án indul és június 26-ig tart majd.

    Karácsony Gergely, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje, az előválasztás első fordulójának nyertese szerdán a fővárosi Nyugati téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: elkezdődik "Budapest felszabadításának folyamata", amelynek következő lépése az, hogy megtartják a főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulóját.
    A civil választási bizottság megtárgyalta az összes nyitott kérdést, így nincs akadálya elindítani azt a folyamatot, amelynek során megkeresik azt az embert, aki esélyes kihívója lehet Tarlós István főpolgármesternek, "a Fidesz budapesti helytartójának" - közölte.
    Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem az ellenzéki pártok, hanem a budapestiek jelöltjét keresik.
    A légszennyezettségről szólva arról beszélt, hogy emiatt Magyarországon évente körülbelül 10 ezer ember hal meg. Pontosan tudjuk mit kellene tenni a fővárosban, és azt is, hogy "akinek tennie kellett volna, azt nem tett semmit" - jelentette ki.
    Karácsony Gergely örömét fejezte ki, hogy a Momentum jelöltet állított az előválasztásra, és úgy fogalmazott: "egy nemes versengés lesz közöttünk a főpolgármester-jelölti posztért".
    Elmondta, június végére lesz a budapestieknek jelöltje Tarlós Istvánnal szemben, és biztos abban, hogy hamarosan mind a 23 fővárosi kerületben a teljes ellenzék támogatását bíró jelöltek lesznek.
    "Nem fogjuk hagyni, hogy a Fidesz megosszon minket, hiszen Budapest az európai parlamenti választáson is megmutatta, hogy változást akar" - fogalmazott Karácsony Gergely.
    Barabás Richárd, a Párbeszéd és a kampány ideje alatt Karácsony Gergely szóvivője közölte: az ajánlásgyűjtés szerdán 10 órakor kezdődött és június 17-ig este hat óráig tart majd. Karácsony Gergely kampánycsapata hat fővárosi helyszínen gyűjti az aláírásokat.
    A jelölteknek kétezer ajánlást kell összegyűjteniük, hogy részt vehessenek az előválasztás második fordulójában.
    Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely elmondta: nagyon sok intézkedést kellene tenni azért, hogy Budapest élhetőbb legyen, ennek egyik eleme a "zöld fordulat", amelynek része a levegő minőségének a javítása.
    Elmondta, sokkal lelkesebben kampányolnak, hiszen az európai parlamenti választás megmutatta, hogy "nagyon nagy többségben vannak" Budapesten azoknak a pártoknak a támogatói, akik elkötelezettek az előválasztásban. "Ha nem működünk együtt, akkor az önkormányzati választást biztosan kudarcként fogjuk mindannyian megélni" - fogalmazott Karácsony Gergely hozzátéve: ezzel Budapest elszalasztaná a lehetőséget, hogy saját kezébe vegye a sorsát.
    Karácsony Gergelyt Zugló polgármestereként kérdezték kerületi adóhatósági vizsgálatról, és erre reagálva elmondta: semmilyen olyan vizsgálat nem volt az önkormányzatnál, amely ne lenne rutinszerű, és semmilyen bírságot nem szabtak ki rájuk.
    Karácsony Gergely közölte, nem tudja, hogy Puzsér Róbert miért nem indul el az előválasztás második fordulóján, miközben azt a minden korábbi és a vele való megállapodás értelmében hozzák létre.

 

MTI