Szabó Tímea
Megosztás
2019.5.9. |

Az ellenzéki pártok és független országgyűlési képviselők rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek a jövő hétre annak érdekében, hogy azonnali megoldást találjanak az egyre súlyosbodó lakhatási válságra. Április 30-án lejárt a kilakoltatási moratórium, amelynek következtében újra családok ezrei kerülhetnek utcára.

A Párbeszéd, Jobbik, MSZP, DK, LMP és független országgyűlési képviselők összegyűjtötték a szükséges 40 aláírást, így Kövér Lászlónak össze kell hívni a rendkívüli ülést. A helyzet nem tűr halasztást, hiszen tavaly több, mint 3000 családot lakoltattak ki.
 
Az ellenzék célja, hogy az állam azonnal segítsen a bajbajutottakon. Az Alaptörvény XXII. cikke kimondja, hogy Magyarország törekszik arra, hogy mindenki számára biztosítsa „az emberhez méltó lakhatás feltételeit”, a helyi önkormányzatokról szóló  törvény pedig kötelező feladatként írja elő a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítását. A gyakorlatban azonban az állam nem tesz semmit, hogy érdemben javítson a helyzeten.

Az ellenzéki pártok remélik, hogy az ülésen részt vesznek a kormánypártok képviselői, és ők is elmondják a választóknak, hogy a kormány hogyan kívánja megakadályozni a kisgyerekes családok, idősek, betegek hajléktalanná válását, illetve milyen hosszú távú valódi megoldást kínálnak a több, mint egy évtizede tartó hitelválságra.


Budapest, 2019. május 9.


Szabó Tímea, Párbeszéd
Tóth Bertalan, MSZP
Z. Kárpát Dániel, Jobbik
Vadai Ágnes, DK
Csárdi Antal, LMP
Szél Bernadett, független