Szabó Tímea
Megosztás
2014.3.10. |

Az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el az EU hajléktalansággal kapcsolatos stratégiájáról szóló állásfoglalási indítványát. Ebben az EP felkéri a Bizottságot arra, hogy kezdjen bele egy a hajléktalansággal foglalkozó EU-stratégia megalkotásába. Az állásfoglalás arra is kitér, hogy haladéktalanul be kell fejezni a hajléktalanok kriminalizálását.

 

Az Európai Parlament és az Európai Unió látja, amit az Orbán-Simicska rezsim nem hajlandó észrevenni: az elesettek büntetése nemcsak az alapvető emberi jogokat sérti, hanem már rövidtávon is a probléma elmélyüléséhez vezet. Magyarországon a politika nem segíteni próbál a rászorulókon, hanem rendészeti eszközökkel bünteti őket. Nem az ellátórendszer fejlesztését tűzték ki célul Orbánék, hanem a problémák szőnyeg alá söprését.

Az állásfoglalással az EP is egyértelmű jelzést adott, mely szerint nem fordulhatunk el ezektől az emberektől, hanem segítő kezet kell nyújtanunk nekik. Az Együtt-PM szerint ennek érdekében meg kell szüntetni a hajléktalanok kriminalizálását, és ehelyett célzott lakhatási támogatásokra, a máshol már bevált „először lakhatást” programokra és a hajléktalan-ellátás fejlesztésére van szükség.

 

Üzenjük Orbán Viktornak és jogtipró kormányának: a szegénység nem bűn, a hajléktalanság pedig nem bűncselekmény!

 

 Budapest, 2014.01.18.

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM társelnöke